Begin dit jaar is Carbon Farmers een samenwerking aangegaan met Miscancell om de teelt van miscanthus te stimuleren. Dit snelgroeiend meerjarig gewas gedijt op zowat elk bodemtype. Het blijft gemakkelijk 20 jaar staan terwijl het elk jaar een betrouwbaar rendement oplevert zonder bemesting en met minimale onkruidbestrijding.  

Daarenboven zorgt miscanthus voor heel veel koolstofopslag in bodem en gewas. Voor zover die koolstof langdurig wordt opgeslagen en geborgd kan worden, heeft dat een maatschappelijke waarde, die wij voor jou kunnen verzilveren in de vorm van een ‘carbon credit’ of koolstofcertificaat. Dat is een vergoeding die een bedrijf dat klimaatpositief wil ondernemen, betaalt ter compensatie van (een stukje van) haar eigen moeilijk te vermijden uitstoot. 

Door de combinatie van een afnamegarantie voor het gewas, een interessante prijs per ton gewas en de verkoop van carbon credits is het ons doel om een aantrekkelijke propositie en gunstig saldo te realiseren voor de agrarische ondernemer. 

Heb jij een stuk, eventueel wat minder productieve, grond waarvoor je nog een invulling zoekt? Heb je behoefte aan extensivering en vermindering van uitstoot, bijvoorbeeld omdat je bij een natuurgebied gevestigd bent? Of ben je simpelweg op zoek naar een robuuste teelt waar je heel weinig werk aan hebt? Dan kan miscanthus iets voor jou zijn! 

Tijdens een webinar op woensdag 30 november tussen 17.00-18.30 uur lichten we graag toe hoe het project tot dusver verloopt. Vanuit Carbon Farmers zullen we vertellen over de teelt en de certificering en verkoop van de carbon credits, terwijl Miscancell het zal hebben over hoe zij de miscanthus verwerkt en welke voorwaarden zij aan de telers aanbiedt. 

Wil jij er ook bij zijn? Schrijf je dan nu in:

> Inschrijfformulier webinar

Bekijk ook de veelgestelde vragen over Olifantsgras en Carbon farming