Paulownia Netwerk is opgericht door een groepje enthousiastelingen die Nederland willen laten kennismaken met de Paulownia-boom. Deze van origine Aziatische wonderboom staat ook wel bekend onder de namen Prinsessenboom, Kiri-boom of Empress-boom. In China wordt bijvoorbeeld al meer dan 2,5 miljoen hectare van deze boom geteeld.

De teelt is nog onbekend in Nederland, maar daar wil Paulownia Netwerk verandering in brengen. Men zoekt hiervoor landeigenaren die met de eerste commerciële proefvelden willen starten om ervaring op te doen met teelt en verwerking in Nederland en biedt daarbij de nodige ondersteuning.

Wat is Paulownia?
Paulownia is een van de snelst groeiende bomen ter wereld, die binnen 8-10 jaar al geoogst kan worden, indrukwekkende volumes hout produceert en zonder herplanten meermaals geoogst kan worden.Voor de Paulownia-teelt in Nederland wordt gewerkt met hybride en steriele cultivars. Dit zijn onvruchtbare bomen die enkel vegetatief vermeerderen. Het gebruik hiervan is van belang omdat Paulownia tomentosa invasief is in Nederland, wat betekent dat deze soort uitgesloten is van gebruik.

Waarom Paulownia?
Paulownia biedt een aantal voordelen voor de Nederlandse landbouw:

  • Paulownia regenereert uit het wortelstelsel na de kap. Dit wil zeggen dat er vanuit één plant minstens 5 keer geoogst kan worden, goed voor minstens 40 jaar teelt zonder herplanting.
  • Het is een extensieve teelt waarbij geen pesticiden of kunstmest vereist zijn.
  • Paulownia verbetert de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit.
  • De boom neemt zeer veel CO2 op, tot wel 40 ton per hectare per jaar, wat vervolgens in hoogwaardige houtbouw langdurig kan worden vastgelegd. Dit biedt kansen op vlak van carbon credits om het verdienmodel te versterken en de investering sneller terug te verdienen.
  • Met Paulownia produceren we een lokaal bio-based product en ontnemen we vraag naar hout uit natuurlijke of tropische bossen.

Wie kan zich aanmelden?
Paulownia Netwerk is op zoek naar landeigenaren die geïnteresseerd zijn in de aanplant van Paulownia. Voor commerciële proefvelden zoekt men percelen vanaf 1 hectare. Paulownia is een relatief gemakkelijke boom om te kweken maar gedijt het beste op goed gedraineerde grond met een grondwaterniveau beneden de 1,5 meter. Er moeten mogelijkheden zijn om de boom van irrigatie en organische mest te voorzien.

Paulownia Netwerk verzorgt een volledige begeleiding van plant tot eindproduct. Men voorziet toegang tot hoogwaardig, hybride en steriel plantmateriaal, volledige teeltbegeleiding en toegang tot de houtmarkt. Ook worden, in samenwerking met Carbon Farmers en ONCRA, mogelijkheden verkend tot verwaarding van koolstofvastlegging in boom en bodem door middel van carbon credits.

Inspiratie
Om een beeld te krijgen van de teelt en de mogelijkheden van deze boom kun je kijken naar deze boer die 15 hectare Paulownia heeft aangeplant, of naar deze boer die Paulownia combineert met vee.

Contact
Ben je geïnteresseerd om te verkennen wat de mogelijkheden voor zijn, of heb je vragen over dit initiatief? Neem dan contact op met Dieter Mullemeister van Paulownia Netwerk via onderstaande contactgegevens. Je ontvangt dan een advies met financiële doorrekening op hoofdlijnen. Op basis van bodeminformatie worden de mogelijkheden bepaald. Hierna wordt bekeken hoe tot realisatie kan worden overgegaan.

Mail: info@paulownianetwerk.nl t.a.v. Dieter Mullemeister
Telefoon: 06-41164941
Website: www.paulownianetwerk.nl