Lenteland werkt naar honderd regeneratieve gemeenschapsboerderijen binnen tien jaar. Er worden op dit moment boerderijen ontwikkeld in Empe en Laakdal. Ondertussen is Lenteland op zoek naar meer geschikte locaties in de regio Nijmegen, Arnhem, Utrecht en Den Bosch. Het doel: boerderijen samen, met burgers en boeren, omtoveren tot plekken waar natuur, landbouw en de gemeenschap samen komen.

Op een Lenteland boerderij wordt voedsel geproduceerd volgens natuurinclusieve principes. De boeren wonen op het erf en bij voorkeur zijn er bijgebouwen waarin andere aanverwante functies of activiteiten plaats vinden, zoals een winkel, een ruimte voor bijeenkomsten, trainingen en workshops, bedrijfsruimte voor andere ondernemers of overnachtingsfaciliteiten. Belangrijk is dat de boer, of de boeren, moeten kunnen wonen op het erf.

Er worden eenjarige soorten geteeld in een intensieve “no-dig” tuin, veelal volgens het CSA-model. Op een groter stuk grond leggen we meerjarige agroforestry systemen aan. We streven naar een zo compleet mogelijk aanbod van gezond voedsel, dat we afzetten via een regionale keten, met een grote betrokkenheid tussen consument en boerderij.

De gemeenschap wordt ook eigenaar van de boerderij, inclusief de grond en gebouwen, vandaar de naam “gemeenschapsboerderij”.

Geschikte plekken

Lenteland zoekt percelen:

  • vanaf ongeveer 10 hectare met een agrarische bestemming;
  • die minimaal 5 meter boven NAP liggen;
  • in een prettige en rustige omgeving (niet naast lawaaiige wegen of varkenshouderijen);
  • op fietsafstand van woonkernen waar er genoeg mogelijkheden voor afzet zijn;
  • met een (liefst bescheiden) woning voor de boer(en)

 

Heb jij een tip? Laat het ons weten. Voor meer informatie zie https://www.lente.land/boerderij-gezocht/.