Grasland voor carbon farming

Direct aanmelden

Bodembiodiversiteit

CO₂-certificaten

N

Weinig onderhoud

Waarom kiezen voor blijvend grasland?

Blijvend grasland is grond met een overheersend natuurlijke of ingezaaide vegetatie van grassen of andere kruidachtige voedergewassen. Door het grasland niet meer te scheuren wordt de bodem verrijkt en water langer vastgehouden. Daarnaast wordt koolstof voor langere tijd opgeslagen in de bodem en komt er minder CO₂ in de lucht.

Steeds meer organisaties en bedrijven willen de CO₂-uitstoot verminderen en zijn bereid daar een vergoeding in de vorm van carbon credits voor te betalen. Blijvend grasland in combinatie met carbon credits is dus een win-win situatie voor boeren én het milieu.

Wij zijn op zoek naar ondernemers die op minimaal 10 jaar lang blijvend grasland willen gaan telen op tenminste 50% van hun areaal (geen akkerbouw). 

3

Alle voordelen op een rijtje

CO₂-opslag zonder nieuwe gewassen te verbouwen.

Goed voor bodemleven en waterhuishouding.

Bodemonderzoek door GreenDutch.

Extra inkomsten door de opbrengst van de verkregen certificaten via NLgroen.

Mogelijk komt u ook in aanmerking voor subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.

Wilt u ook blijvend grasland? Doe mee!

Wilt u een betere bodem en meehelpen aan de klimaattransitie door koolstof langdurig op te slaan? En heeft u percelen beschikbaar voor blijvend grasland? Doe dan mee met dit project en ontvang begeleiding en genereer extra inkomsten door de verkoop van certificaten.

Wij zijn op zoek naar ondernemers die blijvend grasland willen gaan telen. Wanneer komt u in aanmerking?

  • Als uw areaal uit minimaal 50% grasland bestaat (op minerale gronden).
  • Als uw grasland minimaal 10 jaar lang grasland kan blijven (zonder grasland te vernieuwen/scheuren, doorzaaien kan wel).
  • Akkerbouwpercelen komen niet in aanmerking.
  1. GreenDutch maakt een afspraak voor een bodemonderzoek, om te bekijken of de bodem  van uw percelen inderdaad geschikt is. Veengrond is uitgesloten van deelname.
  2. U neemt samen met andere ondernemers deel aan het project en wordt aangemeld bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt.
  3. GreenDutch verhandelt samen met NLgroen (onderdeel van LTO Bedrijven) de carbon credits voor u die voor extra inkomsten zorgen. De kosten die worden gemaakt, worden afgehaald van de verkoop van de credits, dus u hoeft zelf als agrariër geen investering te doen. LTO-leden krijgen korting.

Doet u mee? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan via LTO Ledenvoordeel.