Bamboe voor carbon farming

Aanmelden
N

Het snelst hernieuwbare gewas

Aanplant het hele seizoen mogelijk

Haalt veel CO₂ uit de lucht

Wat is bamboe?

Bamboe is een gewas met unieke capaciteiten om CO₂ uit de atmosfeer te halen en op te slaan in bodem en plant. Ook kan de plant andere stoffen, zoals metalen en nitraten, uit de bodem opnemen. De regeneratieve capaciteiten van bamboe zijn bijzonder nuttig om aangetaste of gedegradeerde bodem te verbeteren en vruchtbaarder te maken. Kortom, een uiterst nuttig en rendabel gewas met het oog op de huidige en toekomstige uitdagingen voor Europa.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Bamboe heeft erg veel mogelijke toepassingen. Het is de snelst hernieuwbare grondstof en een biobased duurzaam alternatief voor PVC, staal, hardhout, katoen en composietmaterialen. De eetbare bamboescheuten zijn gewild op de markt en kunnen al drie jaar na aanplant inkomsten genereren.

Groei wereldbamboemarkt 2015-2025

De wereldwijde vraag naar bamboeproducten groeit exponentieel. Vanwege die snelstijgende vraag naar Europese bamboeproducten hoopt BambooLogic in de toekomst 100.000 hectare aan bamboeproductievelden in Europa te realiseren.

Vraag het gratis e-book aan

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld en kan gebruikt worden als duurzaam alternatief voor alles
van papier, textiel en voeding tot bouwmaterialen. In dit document delen we graag een aantal belangrijke
weetjes en cijfers, zodat u de beslissing kunt maken of deze teelt geschikt is voor uw bedrijf.

Doe mee!

Carbon Farmers werkt nauw samen met BambooLogic. Er zijn veel kansen voor bamboeproducten op de Europese markt; de vraag naar industriële toepassingen is enorm en groeit snel. Laten we samen aan de slag gaan met de snelst hernieuwbare grondstof van dit moment.

NLgroen treedt bij dit project op als handelaar om de carbon credits die met bamboe gerealiseerd worden te verkopen op de markt. Deelnemers aan het Bamboe-project krijgen begeleiding en gegarandeerde afname van de oogst via BambooLogic en de opbrengst van carbon credits via NLgroen. Verder kunt u rekenen op:

  • Advies & ondersteuning van A tot Z
  • Aangepaste bamboesoorten voor uw regio
  • Toegang tot de markt
  • Terugkoopovereenkomst om inkomsten veilig te stellen

Meld u aan via het formulier.

Welke voordelen heeft het telen van bamboe?

Eenvoudig te verbouwen in ons klimaat door de aangepast planten van BambooLogic. Zij zoeken de meest geschikte mix uit de bijna 1.600 bamboesoorten, met als doel een optimaal rendement te behalen en te zorgen voor risicospreiding.

In de eerste twee tot drie jaar kan men met ‘intercropping’ andere gewassen tussen de bamboe blijven telen en oogsten. Na vijf tot zeven jaar is de bamboeplant volwassen en kan er jaarlijks al een derde van alles wat op het veld staat geoogst worden. Als het gewas volwassen is, blijft de plant 80 tot 120 jaar beschikbaar voor jaarlijkse oogst. De interne opbrengstvoet (IRR) ligt naar verwachting gemiddeld tussen 12% 15% over een periode van 30 jaar en stijgt voor elk extra jaar.

Bamboe levert vijftien keer meer hout dan bomen in dezelfde groeiperiode en slaat veel meer CO₂ op. Hierdoor kan u met de aanplant van bamboe in Nederland gecertificeerde carbon removal credits ontvangen en op de markt aanbieden via NLgroen. Hierdoor wordt een gedeelte van uw investering in de aanleg van bamboevelden gefinancierd.

 

Wilt u ook bamboe gaan telen?

Wilt u op commerciële basis bamboe kweken in Europa?  BambooLogic begeleidt u tijdens het gehele traject en zorgen voor kopers van uw producten. NLgroen verhandelt de carbon credits die voor extra inkomsten zorgen. De vraag naar Europese bamboe stijgt snel, door een groeiend duurzaamheidsbewustzijn. Maak deel uit van de transitie en kweek samen met ons bamboe.

Wij zijn op zoek naar ondernemers die op minimaal 3 hectare bamboe willen gaan telen. Interesse? Meldt u zich dan hieronder vrijblijvend aan.

Ik meld me aan voor het project bamboe

"(vereist)" indicates required fields

inschrijven nieuwsbrief
In welk gewas heeft u interesse?
Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Contact
Lars Hillewaere
tel.  +31 6 82 59 64 22

Agro Business Park 1,
6708 PV Wageningen

info@carbonfarmers.nl