Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en het Nationaal Groenfonds lanceren een pilot om de teelt van vezelgewassen te stimuleren. Deze gewassen, zoals hennep, vlas en miscanthus, dragen bij aan duurzamere bouwmaterialen door langdurige CO₂-opslag en verbeteren de bodemkwaliteit in akkerbouwrotaties.
Ondernemers kunnen via de pilot koolstofcertificaten (Dutch Construction Stored Carbon Credits) verkopen aan het Groenfonds. Een koolstofcertificaat toont aan dat 1 ton CO₂ is vastgelegd in bouwmaterialen. De certificaten moeten voldoen aan de normen van de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). Het Nationaal Groenfonds biedt hiermee agrarische ondernemers een financieel aantrekkelijk model om bij te dragen aan een circulaire en klimaatvriendelijke bouwsector.
Eind vorig jaar was er een pilot gestart en het Ministerie van LVVN en het Nationaal Groenfonds zijn verheugd dat op bijna alle soorten gewassen is ingeschreven. Dit zorgt er voor dat uit deze pilot breed lessen getrokken kunnen worden om vezelteelten te stimuleren. Nog niet het gehele budget voor de pilot is momenteel benut. Dit biedt ruimte om ondernemers die zich nog niet in hebben kunnen schrijven alsnog te ondersteunen en daarmee de pilot zo effectief mogelijk te maken. Daarom is besloten om een tweede opening te organiseren.
Het Nationaal Groenfonds, in opdracht van het Ministerie van LVVN, heeft op 20 januari een tweede ronde geopend van de aanbesteding waarbij agrariërs financiering kunnen verkrijgen voor het telen van gewassen voor biobased bouwmaterialen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden tot 24 februari. Om de diversiteit te vergroten, is er een apart budget voor elk gewas.
De tweede opening van de aanbesteding is inhoudelijk hetzelfde als de eerste en bedoeld om de aanplant van vezelgewassen en het opzetten van ketens naar de bouw in 2025 te stimuleren. Geïnteresseerden kunnen inschrijven op de gewassen: Miscanthus (bestaande en nieuwe teelt), mammoetgras, vlas, hennep, stro, wilgen, bamboe en Paulownia. In totaal is er nog € 540.000 beschikbaar, verdeeld over de bovengenoemde gewassen. Als er (na sluiting van de inschrijvingsperiode) over- en onderbenutting blijkt te zijn binnen gewascategorieën, zullen de budgetten verdeeld worden tussen de gewassen. Daarom is het zeker te overwegen om in te schrijven op gewassen die nu nog maar een klein restbudget hebben. Ook inschrijvers op de eerdere aanbesteding mogen weer inschrijven met een nieuwe (tweede) aanbieding. Wel blijft de beperking bestaan dat een inschrijver op deze 2e aanbesteding maar aan één inschrijving mag deelnemen.
De inschrijfperiode is van 20 januari tot 24 februari 2025. De voorlopige gunning zal dan rond 11 maart bekendgemaakt kunnen worden. Onder de voorwaarde dat alle benodigde documenten tijdig zijn aangeleverd, staan de betalingen gepland tussen april en eind juli 2025.
Kijk voor meer informatie op de site van het Nationaal Groenfonds